Jedzenie – przyczyną cukrzycy, nowotworów, chorób serca?

jedzenie ma znaczenie
Częste bóle głowy, odczucie ciągłego zmęczenia, sińce pod oczami, obniżony (depresyjny) nastrój, infekcje, problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała – zbagatelizowanie tych dolegliwości może nieść za sobą poważniejsze zdrowotne konsekwencje. Objawy te często są sygnałem mówiącym o toczącym się w organizmie stanie zapalnym. Bagatelizowane przez dłuższy czas, przewlekłe stany zapalne stają się przyczyną poważnych chorób przewlekłych. Procesy te wywoływane są opóźnioną alergią pokarmową.
„Ponad 90% moich pacjentów jest uczulonych na ponad 30 produktów”-twierdzi dietetyk Lidia Trawińska. Alergia pokarmowa może wystąpić natychmiast po spożyciu danego produktu, ale w przypadku opóźnionej alergii pokarmowej, reakcja pojawia się dopiero po kilku dniach, a nawet tygodniach. Zwykłe testy alergiczne badają natychmiastowy wpływ produktu na organizm, wykrywając ostrą (IgE zależną) alergię pokarmową, na którą cierpi 3-5% populacji. Wszyscy mieszkańcy krajów cywilizowanych, z powodu złego stylu odżywiania się, od wczesnej młodości narażeni są na dolegliwości wywoływane opóźnioną reakcją alergiczną. Częste spożywanie produktu alergizującego powoduje, że powstaje przewlekły stan zapalny, który niszczy błonę śluzową jelit, wyściółkę naczyń krwionośnych i narządy wydzielania wewnętrznego. Zaburzone zostaje przyswajanie takich składników odżywczych jak: minerały, witaminy, białka, tłuszcze, powodując niedożywienie na poziomie komórkowym. W ciągu kilku lat, może to doprowadzić do wielu poważnych chorób cywilizacyjnych m.in. nadwagi, otyłości, cukrzycy, nowotworów, chorób serca.
Zdaniem Lidii Trawińskiej „Mamy zachwianą równowagę metaboliczną i zaburzenia przyswajania niezbędnych substancji odżywczych. I tak np. nie możemy pozbyć się nadwagi, ponieważ nasze komórki są niedożywione. Organizm domaga się jedzenia, a my, żyjący w ciągłym pośpiechu, stresie, podsuwamy mu zazwyczaj śmieciowe jedzenie. Bez względu na to jak bardzo będziemy starali się schudnąć, nie zobaczymy efektów, bo „zatruty” i domagający się składników odżywczych organizm rządzi się już swoimi prawami.”
Na szczęście Medycyna Żywieniowa posiada już wiele zaawansowanych narzędzi diagnostycznych i potrafi efektywnie takie stany leczyć. Zalicza się do nich cytotoksyczny test opóźnionej alergii pokarmowej (nietolerancji): Kod Metaboliczny 200. W odróżnieniu od innych testów nietolerancji pokarmowej, jest on najbardziej kompleksowy. Pozwala, bowiem na wykonanie pełnej analizy morfologicznej krwi, a nie tyko ilościowej oceny przeciwciał klasy IgG czy IgE. Test ten bada cały układ białokrwinkowy. To pokazuje dosłownie całe spektrum możliwych do wystąpienia we krwi reakcji.
Kod Metaboliczny 200 określa stopień reakcji organizmu na 201 składników spożywczych i dodatków do żywności. W oparciu o wyniki, pod okiem specjalisty medycyny żywieniowej powinna zostać wdrożona dieta eliminacyjno-rotacyjna. Wówczas eliminujemy z diety składniki odpowiedzialne za przewlekły stan zapalny i zastępujemy je odpowiednimi dla nas. Niektóre produkty należy wyeliminować na 3 miesiące, a niektóre nawet na rok. Wszystko zależy od tego, w jakim stopniu dany produkt nas uczula. Mogą to być również produkty, które uważamy za zdrowe, np. sałata, marchewka, pomidory. Jak tłumaczy Lidia Trawińska, ”Pacjenci są bardzo zaskoczeni, gdy dowiadują się, że nie mogą jeść np. szpinaku czy czosnku. Jednak zazwyczaj już po 2 tygodniach zaprzestania jedzenia szkodliwych produktów, Pacjenci przychodzą i mówią, że lepiej się czują, gubią zbędne kilogramy, mają więcej energii, wzrasta ich libido i poprawiają się wyniki badań. Krótko mówiąc, chudną i młodnieją. Wraca im chęć do życia.”
Taka terapia wymaga jednak zaangażowania ze strony Pacjenta. Każdy otrzymuje indywidualny program żywieniowy i musi zacząć gotować. W przypadku diety eliminacyjno-rotacyjnej niektóre produkty należy wyeliminować na 3 miesiące, niektóre na rok, niektóre na całe życie. Wszystko zależy od tego, w jakim stopniu dany produkt nas uczula.
Efekty zmian nawyków żywieniowych odczuwa się bardzo szybko, zaś rezultaty długotrwałe to dłuższe życie w dobrym zdrowiu. Badania naukowe dowodzą bowiem, że nietolerancje pokarmowe mogą być przyczyną cukrzycy, nowotworów, chorób serca, a nawet niepłodności.
Kod Metaboliczny 200 jest badaniem nieinwazyjnym, bezbolesnym i może być wykonany na odległość. Można go zrobić również dzieciom.

Polecane artykuły

Eko Strefa

Olej marula – skarb afrykańskiej ziemi

Coraz częściej zwracamy uwagę na naturę i chcemy być jak najbliżej niej. Nie bez przyczyny większość olei – kokosowy, arganowy, migdałowy, jojoba – miało już swoje 5 minut, ale czy słyszałaś