Witamina C w kosmetykach – jak ją stosować i z czym łączyć

Witamina C uznawana jest za witaminę młodości i cieszy się niezwykłą popularnością wśród półproduktów dodawanych do kosmetyków. Jej skuteczność uzależniona jest przede wszystkim od stężenia w danym produkcie. Jak stosować preparaty z witaminą C i w jaki sposób wzmacniać jej działanie innymi składnikami, aby uzyskać spektakularne efekty w pielęgnacji skóry?

Witamina C to jeden z najskuteczniejszych i najlepiej przebadanych naturalnych antyoksydantów. Efektywnie zwalcza wolne rodniki i działa przeciwzmarszczkowo. Pod jej wpływem skóra staje się wyraźnie gładsza i bardziej elastyczna. Regularne stosowanie preparatów z zawartością witaminy C zapewnia wyrównanie kolorytu i rozjaśnienie przebarwień.

Witamina C i jej pochodne

Podstawową formą witaminy C jest kwas L-askorbinowy (w składach INCI: Ascorbic Acid) – czyli aktywna forma tej witaminy. Szczególnie polecana jest dla skóry tłustej z nadmiernym łojotokiem. Charakteryzuje się wysoką skutecznością działania, szybko przynosi efekty rozjaśnienia i poprawy kolorytu zszarzałej cery. Wykazuje ona jednak wysoką niestabilność. Oznacza to, że ulega rozpadowi pod wpływem czynników zewnętrznych (np. temperatury), co skutkuje utratą cennych właściwości. W formulacjach kosmetycznych wykorzystywany jest jednak kwas L-askorbinowy w formie liposomalnej, która zapewnia skuteczność witaminy C. Wśród kosmetyków zawierających czystą formę witaminy C wyróżnia się marka The Ordinary, oferując Serum z 30% witaminą C. Niezwykle ważne jest to, że skład tego produktu to absolutne minimum, bez dodatków w postaci konserwantów, parabenów czy olejów mineralnych.
„Na utratę stabilności i właściwości wpływa również obecność jonów metali ciężkich, głównie miedzi i żelaza. Dlatego, oprócz formy liposomalnej witaminy C, firmy kosmetyczne w swoich produktach zamiast kwasu L-askorbinowego wykorzystują jego pochodne” – mówi Monika Stankiewicz, wizażystka sklepu internetowego Cosibella.pl.
Jedną z pochodnych witaminy C jest glukozyd askorbylu (w składach INCI: Ascorbyl Glucoside), który pod wpływem enzymów powoli uwalnia witaminę C, dzięki czemu może ona wniknąć w głębsze partie skóry. Podobnie jak kwas L-askorbinowy rozpuszcza się w wodzie, jednak cząstka glukozy, która występuje w tej pochodnej powoduje, że na dłużej zachowuje swój potencjał aktywności biologicznej w skórze. Glukozyd askorbylu polecany jest dla skóry wrażliwej, a przykładem kosmetyku zawierającego tą pochodną jest Serum z 12% witaminą C marki The Ordinary.
Inną formą jest sól magnezowa fosforanu askorbylu (w składach INCI: Magnesium Ascorbyl Phosphate (MAP)), podobnie jak czynna forma witaminy C, jest rozpuszczalna w wodzie, co utrudnia jej przenikanie do głębszych warstw naskórka. Sól ta wykazuje słabsze działanie antyoksydacyjne od czystej witaminy C o tym samym stężeniu, dlatego w produktach należy stosować wysokie stężenie MAP – co najmniej 15%. „MAP polecany jest dla kobiet w ciąży i w okresie karmienia oraz dla osób, których skóra wykazuje słabą tolerancję na substancje drażniące. W przypadku takich osób sprawdzi się Krem z 10% Witaminą C marki The Ordinary, który zadziała delikatnie przeciwzmarszczkowo i rozjaśniająco” – zaznacza Monika Stankiewicz.
Tetraizopalmitynian askorbylu (w składach INCI: Tetrahexyldecyl Ascorbate)spośród wszystkich pochodnych witaminy C cechuje się najskuteczniejszym działaniem, a także najlepszą przyswajalnością oraz tolerancją przez skórę. Występuje w formie olejku, dzięki czemu wykazuje dobre powinowactwo do warstwy lipidowej skóry. Produkty zawierające tą pochodną są doskonałe w zwalczaniu przebarwień. Przykładem jest Olejek z Witaminą C i F marki The Ordinary odpowiedni dla osób z delikatną skórą.
3-O Etylowy kwas askorbinowy (w składach INCI: 3-0-Ethyl Ascorbic Acid) jest najnowszą pochodną kwasu L-askorbinowego. Podobnie jak tetraizopalmitynian askorbylu, cechuje się wysoką stabilnością. Wykazuje odporność na działanie światła i temperatury, a także w wysokim stopniu przenika w głąb skóry. Ponadto hamuje rozwój bakterii i minimalizuje stan zapalny. Pochodna ta jako jedyna jest rozpuszczalna zarówno w tłuszczach, jak i w wodzie, dzięki czemu z łatwością można ją dodawać do wszystkich formulacji kosmetycznych. „3-O Etylowy kwas askorbinowyodpowiedni jest dla cery wrażliwej i znajdziemy go m.in. w Serum Rozjaśniającym z Witaminą C i Alfa Arbutyną The Ordinary” – mówi wizażystka Cosibella.pl.

Jak stosować preparaty z witaminą C?

Dla osiągnięcia pożądanych efektów i uniknięcia ewentualnych podrażnień, stężenie witaminy C w preparacie powinno wynosić około 15%. Takie kosmetyki można stosować zarówno rano, jak i wieczorem. Należy jednak pamiętać o jednoczesnym używaniu kremów z wysokim filtrem przeciwsłonecznym, ponieważ witamina C uwrażliwia skórę na działanie promieni słonecznych.
Preparaty o wyższej zawartości kwasu L-askorbinowego, ze względu na ewentualne podrażnienia skóry, powinny być stosowane jedynie wieczorem. „W celu zwiększenia stężenia witaminy C do receptury kosmetyku dodaje się najczęściej kompleks silikonowy, który zwiększa stabilność oraz trwałość produktu. Innym sposobem jest podanie czystej witaminy C w formie proszku z załączonym nośnikiem – peptydami, aby przeciwdziałać szybkiemu jej rozkładowi. Z uwagi na rozpuszczalność w wodzie czystej witaminy C, która utrudnia penetrację warstw lipidowych naskórka, dodatkowo rozdrabnia się ją, poddając mikronizacji i przechowuje w liposomach. Ważnym aspektem skuteczności kwasu L-askorbinowego jest także pH produktu, wpływające na wchłanianie przez skórę. Penetracja związku zawartego w preparatach do stosowania miejscowego przez grubą warstwę rogową możliwa jest jedynie wtedy, gdy jego pH ma wartość niższą niż 3,5” – mówi Monika Stankiewicz.

Składniki wzmacniające działanie witaminy C

Obecnie na rynku znajduje się szeroki wachlarz kosmetyków z witaminą C, często wzbogaconych różnymi składnikami odżywczymi. Bardzo często do takich kosmetyków dodawany jest kwas hialuronowy. Zapewnia on dogłębne nawilżenie skóry, wzmacniając działanie produktu.
„Bardzo pożądane w formulacjach kosmetycznych jest połączenie witaminy C z resweratrolem, czyli polifenolem należącym do flawonoidów, który zapobiega utlenianiu się kwasu L-askorbinowego. Jednoczesne stosowanie tych składników wzmacnia ich wzajemne działanie antyoksydacyjne” – zapewnia Monika Stankiewicz.
Korzystne działanie wykazuje także duet witaminy C i rutyny, czyli flawonoidu pochodzenia roślinnego. Rutyna spowalnia utlenianie się witaminy C, przedłużając zarazem jej działanie.
Kontrowersyjne i niepolecane jest natomiast łączenie witaminy C z niacynamidem (witaminą B3) ze względu na różnice pH, w których związki te działają najefektywniej. Istnieje również ryzyko, że obie te substancje mogą się wzajemnie neutralizować, a nawet wytwarzać szkodliwy nadtlenek wodoru.
Odpowiednie stosowanie witaminy C w pielęgnacji twarzy może przynieść spektakularne efekty. W przypadku zwiększenia stężenia czy łączenia jej z innym składnikiem należy pamiętać o wykonaniu próby na niewielkiej powierzchni skóry, aby upewnić się, że stworzony preparat nie wywołuje uczulenia lub podrażnienia.


Wśród kosmetyków z witaminą C warto wyróżnić produkty kanadyjskiej marki The Ordinary, dostępne w sklepie Cosibella.pl



 

Polecane artykuły

Dziecko

Alergia zdemaskowana

Alergia to problem powszechny i szczególnie doskwierający o tej porze roku. Jakie są rodzaje alergii, od czego zależą, jak łagodzić ich objawy i czy liczba alergików w ostatnich latach wzrosła – wyjaśniają specjaliści z Centrum

Kobieta

Ekspert radzi: Jak czytać skład kosmetyków

Domowa, codzienna pielęgnacja skóry to podstawa pięknego i młodego wyglądu na dłużej, dlatego wiele z nas poświęca dużo energii i pieniędzy na zakup najlepszych kosmetyków. Ale czy z takim samym zaangażowaniem sprawdzamy ich skład?