Dieta owocowo-warzywna – dla równowagi, zdrowia i urody

Close-up on fitness young woman drinking pumpkin smoothie in kitchen
Czy jest sposób, by stracić kilka zbędnych kilogramów, a jednocześnie odmłodzić i zregenerować orgaznim? – Oczywiście, to dieta owocowo-warzywna – odpowiada bez wahania Monika Ciszek-Skwierczyńska, psychodietetyk, koordynator programu leczenia zaburzeń odżywiania w centrum La Fuente w Szczyrku. I wymienia zalety tej popularnej ostatnio diety oraz radzi, jak się do niej przygotować.
 Dla kogo?
– Właściwie jest to dieta dla każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie, zregenerować organizm i poprawić kondycję – wyjaśnia Ciszek-Skwierczyńska. Inna popularnie stosowaną nazwą tej metody odżywiania jest „głodówka zdrowotna”. W diecie owocowo-warzywnej nie chodzi bowiem przede wszystkim o chudnięcie, ale o oczyszczenie, odkwaszenie, poprawę kondycji, wzmocnienie układu odpornościowego. Utrata kilogramów jest niejako skutkiem ubocznym i naturalnym efektem spożywania zaledwie 800 kalorii dziennie. – Polecam ją szczególnie pacjentom, którzy mają osłabioną odporność, cierpią na infekcje wirusowe i grzybiczne lub różne odmiany nietolerancji pokarmowej – wyjaśnia psychoterapeutka.
Na czym polega?
Istotą diety owocowo-warzywnej jest takie skomponowanie składników żywieniowych, by w efkecie ich spożywania organizm uruchomił naturalne mechanizmy samoleczące organizmu. Je się warzywa i owoce – surowe, duszone, pieczone, gotowane; w postaci zup, soków, koktajli, kiszonek z ogórków i buraków. Początkowo całkowicie rezygnuje się natomiast z warzyw skrobiowych, jak ziemniaki i protein zawartych m. in. w fasoli i grochu. Po dwytugodniowym okresie restrykcyjnej diety złożonej wyłącznie z warzyw i owoców stopniowo wprowadza się inne składniki pokarmowe, jak skrobia i białe mięso. – Zaznaczam, że pacjenci stosujący takie menu nie są głodni – podkreśla Ciszek-Skwierczyńska – jedzą trzy główne dania i dwie przekąski każdego dnia. Przykładowe śniadanie składa się z trzech surówek i dwóch szklanek soku.
Jak się dobrze przygotować?
– Ta kuracja oznacza dla organizmu sporą rewolucję, ponieważ polega na radykalnej zmianie nawyków żywieniowych – ostrzega ekspertka – dlatego należy się do niej odpowiednio usposobić – dodaje. Radzi, by przed rozpoczęciem głodówki, dobrze zaplanować jej czas i przebieg. Jeśli ma trwać dłużej niż 14 dni, warto skonsultować się z lekarzem i dietetykiem. – W pierwszym etapie następuje poważne osłabienie, pojawiają się problemy ze snem i mocne bóle głowy, ponieważ uruchamia się proces odtruwania organizmu – opisuje Ciszek-Skwierczyńska – w takich momentach przydaje się ktoś, kto nas będzie motywował i profesjonalnie wspierał – dodaje. Idealnym rozwiązaniem jest zaplanowanie rozpoczęcia diety podczas pobytu w ośrodku, który zatrudnia specjalistów z zakresu psychodietetyki. Zapewni nam to kompleksową opiekę medyczną oraz da okazję do wyciszenia i skupienia na sobie, co bardzo wzmacnia efekty diety. Ciekawym rozwiązaniem są turnusy odchudzająco-oczyszczające, które w swojej ofercie posiada między innymi Centrum La Fuente w Szczyrku.
Jakie daje korzyści?
– Poprawia stan skóry, wzmacnia organizm, wspiera odporność, zwiększa komfort snu i wydolność psychofizyczną, dodaje energii – wymienia zalety diety owocowo-warzywnej ekspertka. Często dieta owocowo-warzywna określana jest mianem głodówki, a nawet postu, również ze względu na swoje korzyści dla ducha. By jej przebieg był prawidłowy wymagane jest w trakcie kuracji wyciszenie, skupienie na sobie, co przywraca równowagę duchową. Co ważne, może również prowadzić do trwałej zmiany nawyków żywieniowych na bardziej przyjazne dla naszego zdrowia i urody.
 

Informacje o ekspercie:
Mgr Monika Ciszek-Skwierczyńska – psychoterapeutka, specjalistka terapii uzależnień i zaburzeń odżywiania. Posiada 19-letnie doświadczenie zawodowe. Specjalizuje się w leczeniu zaburzeń odżywiania i propagowaniu zdrowego stylu życia. Koordynuje program leczenia zaburzeń odżywiania w centrum La Fuente w Szczyrku.
professional essay writers review

Polecane artykuły

Kobieta

5 sprawdzonych sposobów by uniknąć przebarwień skóry

Małe, pojawiają się niespodziewanie, spędzają sen z powiek. Dotykają głównie kobiety. Często pojawiają się wiosną, gdy słońce zaczyna świecić mocniej. Zdarza się, że przywozimy je ze sobą z urlopu. Co zrobić by uniknąć

kobieta wklepująca w twarz krem nutrine plus
Eko Strefa

A, B, C witamin w domowej pielęgnacji – cz.2

Trudno znaleźć formułę kosmetyczną nie zawierającą witamin. Ich dobroczynne działanie wykorzystuje się w kuracjach hamujących procesy starzenia, łagodzących objawy trądziku, przywracających równowagę wodno-lipidową czy rozjaśniających przebarwienia. Sprawdź jak

Eko Strefa

Oryginalne pomysły na jesienny urlop nad morzem

Wakacje się skończyły, ale to nie oznacza, że Morze Bałtyckie jest od tej pory zamknięte na kłódkę. Coraz więcej Polaków decyduje się, aby to właśnie jesienny urlop spędzić nad wybrzeżem. Bałtyk jest bowiem szczególnie