Gołębi Puch na Święta

 
ciasto gołebi puch na święta by anna englisz

Sernik „gołębi puch” na razowym spodzie, bez cukru

Ilość porcji to: 25 kawałków

Wartość odżywcza i wymienniki 1 kawałka to:

WW  1.43, WBT = 1.0, kcal =148, węglowodany = 25.53g, błonnik = 1.18g, białko = 5.54g, tłuszcze = 8.65g,

suma wymienników (WM) = 2.44, w tym proces WBT = 41

miara: 1 szklanka = 200ml

składniki
ciasto

  • 1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej razowej (150g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 i trochę kostki masła (ok 70g)
  • 3 żółtka (60g)
  • 1/3 i trochę szklanki pudru z ksylitolu (70g)

masa serowa

  • 1/2 kg półtłustego twarogu
  • 1/3 i trochę szklanki oleju (70ml)
  • 3 żółtka (60g)
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (40g)
  • 1/3 i trochę szklanki ksylitolu (70g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

masa jabłkowa

  • 5 jabłek (bez skórki i gniazd nasiennych) 550g
  • 2 łyżki ksylitolu (20g)
  • 2 łyżki soku cytrynowego

posypka

  • 40g wiórków kokosowych

wykonanie

  1. Składniki na ciasto dokładnie zagnieć. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rękoma wyłóż ciastem dno. Zrób widelcem w surowym cieście kilka dziurek i wstaw do lodówki.
  2. Następnie ser zmiel, dodaj żółtka, ksylitol, Dokładnie wymieszaj. Małym strumieniem wlewaj olej i cały czas mieszaj/miksuj. Na koniec dodaj budyń i ekstrakt waniliowy – wymieszaj raz jeszcze. Odstaw.
  3. Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, skrop sokiem cytrynowym, wymieszaj z ksylitolem.
  4. Ciasto w formie wyjmij z lodówki, wyłóż masę serową, wyrównaj. Na wierzch wyłóż jabłka.
  5. Ciasto wstaw do piernika rozgrzanego do 180 st C, ustaw program pieczenia góra-dół bez termoobiegu u piecz przez 30-40 minut.
  6. W międzyczasie ubij białka na sztywną pianę, dodaj ksylitol.
  7. Na ciasto wyłóż pianę z białek, wyrównaj, posyp wiórkami kokosowymi. 
  8. Wstaw ponowne do piekarnika i piecz jeszcze 25 minut, nie dłużej.
  9. Pod koniec pieczenia przykryj ciasto folią aluminiową aby nie przypalić wiórków kokosowych.

porady

1. Ksylitol możesz zastąpić erytrolem.

2. Jeżeli użyjesz słodkich jabłek, to pomiń do nich dodatek ksylitolu.

3. Mąkę orkiszową możesz zastąpić mąką żytnią razową.


autor: Anna Englisz, założycielka bloga na zdrowe słodkości bez cukru napolslodko.com

gołębi puch ciasto by anna englisz


Polecane artykuły

Kosmetyka & Kosmetologia

Przychodzi facet do kosmetologa…

Wizyty w gabinetach kosmetologicznych są stałym elementem rutyny pielęgnacyjnej dbających o siebie kobiet. Jednak już od kilku lat z profesjonalnych zabiegów coraz częściej korzystają też mężczyźni! O najnowszych trendach pielęgnacyjnych wśród

Kobiece Rozmowy

I Ty możesz być modelką z Dorotą Wellman

Co sprawia, że czuję się szczęśliwą i spełnioną kobietą?  Moje motto: Alleluja i do przodu! „I ty możesz zostać modelką” Na rynku ukazała się najnowsza książka autorstwa cenionej i lubianej dziennikarki Doroty Wellman. Tym