Gołębi Puch na Święta

 
ciasto gołebi puch na święta by anna englisz

Sernik „gołębi puch” na razowym spodzie, bez cukru

Ilość porcji to: 25 kawałków

Wartość odżywcza i wymienniki 1 kawałka to:

WW  1.43, WBT = 1.0, kcal =148, węglowodany = 25.53g, błonnik = 1.18g, białko = 5.54g, tłuszcze = 8.65g,

suma wymienników (WM) = 2.44, w tym proces WBT = 41

miara: 1 szklanka = 200ml

składniki
ciasto

  • 1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej razowej (150g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 i trochę kostki masła (ok 70g)
  • 3 żółtka (60g)
  • 1/3 i trochę szklanki pudru z ksylitolu (70g)

masa serowa

  • 1/2 kg półtłustego twarogu
  • 1/3 i trochę szklanki oleju (70ml)
  • 3 żółtka (60g)
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (40g)
  • 1/3 i trochę szklanki ksylitolu (70g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

masa jabłkowa

  • 5 jabłek (bez skórki i gniazd nasiennych) 550g
  • 2 łyżki ksylitolu (20g)
  • 2 łyżki soku cytrynowego

posypka

  • 40g wiórków kokosowych

wykonanie

  1. Składniki na ciasto dokładnie zagnieć. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rękoma wyłóż ciastem dno. Zrób widelcem w surowym cieście kilka dziurek i wstaw do lodówki.
  2. Następnie ser zmiel, dodaj żółtka, ksylitol, Dokładnie wymieszaj. Małym strumieniem wlewaj olej i cały czas mieszaj/miksuj. Na koniec dodaj budyń i ekstrakt waniliowy – wymieszaj raz jeszcze. Odstaw.
  3. Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, skrop sokiem cytrynowym, wymieszaj z ksylitolem.
  4. Ciasto w formie wyjmij z lodówki, wyłóż masę serową, wyrównaj. Na wierzch wyłóż jabłka.
  5. Ciasto wstaw do piernika rozgrzanego do 180 st C, ustaw program pieczenia góra-dół bez termoobiegu u piecz przez 30-40 minut.
  6. W międzyczasie ubij białka na sztywną pianę, dodaj ksylitol.
  7. Na ciasto wyłóż pianę z białek, wyrównaj, posyp wiórkami kokosowymi. 
  8. Wstaw ponowne do piekarnika i piecz jeszcze 25 minut, nie dłużej.
  9. Pod koniec pieczenia przykryj ciasto folią aluminiową aby nie przypalić wiórków kokosowych.

porady

1. Ksylitol możesz zastąpić erytrolem.

2. Jeżeli użyjesz słodkich jabłek, to pomiń do nich dodatek ksylitolu.

3. Mąkę orkiszową możesz zastąpić mąką żytnią razową.


autor: Anna Englisz, założycielka bloga na zdrowe słodkości bez cukru napolslodko.com

gołębi puch ciasto by anna englisz


Polecane artykuły

zaparzana pierś z indyka, fot. wings of quality
Bez kategorii

Indyk w kuchni na wiosnę

Mięso z indyka ma wysoką zawartość białka, jest źródłem witamin B3, B6, B12, a także potasu, fosforu i cynku[1]. Poza tym posiada również wiele innych zalet m.in. kulinarną różnorodność. Z warzywami,

fot. philips
Gadżety

Spersonalizowana ochrona z nową suszarką z technologią SenseIQ

Philips przedstawia nową suszarkę do włosów Philips z technologią SenseIQ – rozwiązaniem umożliwiającym spersonalizowaną stylizację włosów, które odczytuje ich temperaturę i dostosowuje się do niej, zapewniając pielęgnację skrojoną na miarę