Sernik „gołębi puch” na razowym spodzie, bez cukru
Ilość porcji to: 25 kawałków
Wartość odżywcza i wymienniki 1 kawałka to:
WW 1.43, WBT = 1.0, kcal =148, węglowodany = 25.53g, błonnik = 1.18g, białko = 5.54g, tłuszcze = 8.65g,
suma wymienników (WM) = 2.44, w tym proces WBT = 41
miara: 1 szklanka = 200ml
składniki
ciasto
- 1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej razowej (150g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 i trochę kostki masła (ok 70g)
- 3 żółtka (60g)
- 1/3 i trochę szklanki pudru z ksylitolu (70g)
masa serowa
- 1/2 kg półtłustego twarogu
- 1/3 i trochę szklanki oleju (70ml)
- 3 żółtka (60g)
- 1 budyń waniliowy bez cukru (40g)
- 1/3 i trochę szklanki ksylitolu (70g)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
masa jabłkowa
- 5 jabłek (bez skórki i gniazd nasiennych) 550g
- 2 łyżki ksylitolu (20g)
- 2 łyżki soku cytrynowego
posypka
- 40g wiórków kokosowych
wykonanie
- Składniki na ciasto dokładnie zagnieć. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rękoma wyłóż ciastem dno. Zrób widelcem w surowym cieście kilka dziurek i wstaw do lodówki.
- Następnie ser zmiel, dodaj żółtka, ksylitol, Dokładnie wymieszaj. Małym strumieniem wlewaj olej i cały czas mieszaj/miksuj. Na koniec dodaj budyń i ekstrakt waniliowy – wymieszaj raz jeszcze. Odstaw.
- Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, skrop sokiem cytrynowym, wymieszaj z ksylitolem.
- Ciasto w formie wyjmij z lodówki, wyłóż masę serową, wyrównaj. Na wierzch wyłóż jabłka.
- Ciasto wstaw do piernika rozgrzanego do 180 st C, ustaw program pieczenia góra-dół bez termoobiegu u piecz przez 30-40 minut.
- W międzyczasie ubij białka na sztywną pianę, dodaj ksylitol.
- Na ciasto wyłóż pianę z białek, wyrównaj, posyp wiórkami kokosowymi.
- Wstaw ponowne do piekarnika i piecz jeszcze 25 minut, nie dłużej.
- Pod koniec pieczenia przykryj ciasto folią aluminiową aby nie przypalić wiórków kokosowych.
porady
1. Ksylitol możesz zastąpić erytrolem.
2. Jeżeli użyjesz słodkich jabłek, to pomiń do nich dodatek ksylitolu.
3. Mąkę orkiszową możesz zastąpić mąką żytnią razową.
autor: Anna Englisz, założycielka bloga na zdrowe słodkości bez cukru napolslodko.com