Jak odżywiać się w ciąży? Jakich produktów unikać?

Kobieta w ciąży powinna poważnie zadbać o prawidłowe odżywianie. Jedzenie spożywane w tym okresie ma wpływ zarówno na kobietę, jak i na dziecko. Jednak nie jest to konieczne, aby jeść za dwoje, wystarczy wybrać jedzenie bogatsze w korzystne składniki odżywcze. Dziecko otrzymuje wszystkie niezbędne substancje od matki: białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Matka z kolei otrzymuje je z jedzenia.

Dlatego w czasie ciąży istnieje zwiększone zapotrzebowanie na witaminy. Należy pamiętać, że okres ciąży nie jest to czas na odchudzanie poprzez stosowanie specjalnych diet.

Jak odżywiać się w ciąży?

W normalnym toku ciąży nie należy, jeść dużo tłuszczu i produktów mącznych. Prowadzi to do wzrostu płodu, co może utrudnić poród. W pierwszej połowie ciąży posiłki powinny być spożywane cztery razy dziennie. W drugiej połowie należy jeść 5-6 razy dziennie, najlepiej produkty mleczne, a dania mięsne i rybne ograniczać. Koniecznie w menu powinny być obecne: płatki, jogurt, twaróg, śmietana, masło, jaja, warzywa, owoce. W codziennej diecie 50-60% powinno być białkami zwierzęcymi: 25-30% ryb i mięsa, 20-25% produktów mlecznych, 5% – jaj.
Dlaczego jest to tak ważne dla prawidłowego odżywiania w ciąży?

  • Produkty mleczne – zawierają białka niezbędne do wzrostu dziecka i potrzeby organizmu matki, a także pierwiastki śladowe takie jak wapń niezbędne do wzmocnienia kości i zębów.
  • Produkty mięsne – zawierają białka, żelazo i witaminy z grupy B, które są również niezbędne zarówno do zaspokajania potrzeb organizmu matek, jak i do rozwoju dziecka.
  • Chleb, zboża, ziemniaki – zawierają węglowodany, witaminy, pierwiastki śladowe i błonnik.
  • Owoce i warzywa – zawierają różne witaminy i pierwiastki śladowe niezbędne do utrzymania różnych funkcji organizmu oraz błonnik poprawiający procesy trawienne.

Ważna jest zbilansowana dieta. Tak, więc mięso, ryby, płatki powinny być częścią dań śniadaniowych i obiadowych, ponieważ pokarmy bogate w białko zwiększają metabolizm i długo pozostają w żołądku. Po południu, późnym popołudniem, należy preferować mleko i pokarm roślinny. Obfite jedzenie wieczorem ma negatywny wpływ na organizm kobiety w ciąży, przyczynia się do zakłócenia normalnego odpoczynku i snu.

Jakich produktów unikać w czasie ciąży?

  • Picie alkoholu może nieodwracalnie wpłynąć na zdrowie i rozwój dziecka. Czas poczęcia, ciąży i karmienia musi pozostać bezalkoholowy.
  • Surowe mięso, ryby. Mogą być źródłem choroby wywołanej przez bakterie listerii. To bardzo niebezpieczna choroba. Nawet łagodna forma może prowadzić do poronienia, narodzin martwego dziecka.
  • Surowe jaja, niegotowane mleko i wszelkie produkty z nich wytworzone. Może być źródłem salmonellozy. Ta choroba u kobiet w ciąży może prowadzić do poważnych konsekwencji dla kobiety w ciąży i dziecka. Toksyczne pierwiastki bakterii Salmonella mogą przenikać przez barierę łożyskową i wpływać na rozwój płodu.
  • Grzyby leśne. Grzyby rosnące w lesie są jak gąbki, pochłaniają wszystko z otoczenia, mogą gromadzić same toksyczne substancje. Dlatego grzyby dzikie są produktem, który często prowadzi do poważnego zatrucia pokarmowego. To ostrzeżenie dotyczy grzybów w dowolnej formie: gotowane, smażone, duszone.
  • Szybkie produkty spożywcze. Główną szkodą tego pożywienia jest to, że jest to puste kalorie, prowadzące do przyrostu masy ciała i nieniosące ze sobą korzyści.
  • Napoje gazowane. Wszystkie napoje gazowane w jakiś sposób zawierają dwutlenek węgla, (CO2), pęcherzyki dwutlenku węgla dostają się do żołądka. To wywołuje odbijanie, zgagę, wzdęcia. Może powodować niestrawność.
  • Musztarda, pieprz, chrzan, ocet te produkty powinny być ograniczone. Nadmiar prowadzi do zgagi, zaburzeń trawiennych. Pożądane jest powstrzymanie się od cynamonu podczas ciąży, ponieważ wpływa to na zmniejszenie macicy i może powodować przedwczesne porody. Lepiej jest też unikać rozmarynu, ponieważ może to spowodować krwawienie.
  • Gotowe sosy jak majonez, ketchup. Zawierają zbyt dużo smaku i powodują dodatkowe pragnienie, a nadmiar wody prowadzi do obrzęku.
  • Smażone jedzenie jest dodatkowym obciążeniem dla wątroby i nerek.
  • Tłuste mięso i drób. Tłuszcze zwierzęce są trudniejsze do trawienia i mniej użyteczne. Ponadto jest to dodatkowe obciążenie dla wątroby. Dlatego lepiej wybrać chude mięso: cielęcina, wołowina, królik i drób.
  • Egzotyczne jedzenie. Może powodować zatrucia pokarmowe i powodować alergie.
  • Nie zaleca się przekraczania dawki 200 mg kofeiny dziennie, podobnie w przypadku herbaty czarnej i zielonej, ponieważ napoje te zawierają również kofeinę.

Na podstawie powyższych informacji odnośnie odżywiania w ciąży, każda przyszła mama powinna zdać sobie sprawę, że nadszedł czas zwiększonej odpowiedzialności, ponieważ podejmując decyzje dla siebie, decyduje ona również, o zdrowiu swojego nienarodzonego jeszcze dziecka.


Artykuł powstał przy współpracy z DoktorGinekolog.pl

Polecane artykuły

staw skokowy
Mężczyzna

Ćwiczenia na staw skokowy

Uszkodzenie stawu skokowego może spotkać każdego, nie tylko sportowca. Leczenie urazów kostki polega przede wszystkim na łagodzeniu bólu i zabezpieczeniu stawu, pomocne mogą okazać się również ćwiczenia rehabilitacyjne na staw

Kobieta

Spierzchnięte usta zimą? Nigdy więcej

Zima, chociaż ma wiele uroków, niekoniecznie jest ulubioną porą roku dla skóry. Nie tylko ujemne temperatury na zewnątrz, ale również suche powietrze w domach, sprawiają, że skóra staje się przesuszona. Najbardziej cierpią

Kosmetyki

ORLY Infamous – (Od)cienie sławy

Daj się przyłapać. Niech cały świat zobaczy prawdziwe oblicze splendoru. Ciemna strona sławy odbija się w niespodziewanym błysku fleszy. Bez pudru, bez pozowania, bez kontroli. Skandalicznie efektowna kolekcja ORLY Infamous