Za co kochamy olej sezamowy? Zdrowotne właściwości sezamu

olej sezamowy, fot. materiały prasoweOlej sezamowy znajduje zastosowanie w kuchni i kosmetyce, jest jednak również środkiem leczniczym, stosowanym przy wielu schorzeniach. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i przeciwutleniaczy jest jednym z najszlachetniejszych olejów, którego jego stosowanie pomaga na wiele dolegliwości.

Olej sezamowy – co to takiego?

Olej sezamowy jest tłoczony na zimno z ziaren sezamu. Ma ciemnobrązowy kolor, jest gęsty i bardzo aromatyczny. Charakterystyczny, orzechowy zapach i smak sprawiają, że stał się idealnym dodatkiem do potraw. Warto wiedzieć, że oprócz walorów smakowych, posiada także bardzo wiele korzystnych dla zdrowia właściwości.

Właściwości lecznicze oleju sezamowego

Dzięki zawartości sezaminy olej sezamowy przyspiesza mechanizm utleniania kwasów tłuszczowych, pomagając zrzucić zbędne kilogramy. Olej sezamowy wykazuje również działanie detoksykacyjne i przyspiesza oczyszczanie wątroby ze szkodliwych produktów przemiany materii. Olej sezamowy używany do płukania jamy ustnej redukuje bakterie odpowiedzialne za powstawanie próchnicy oraz w naturalny sposób wybiela zęby. Dzięki zawartości magnezu skutecznie obniża ciśnienie tętnicze krwi, wykazuje również działanie przeciwzapalne i przeciw utleniające, wpływając pozytywnie na serce i układ krwionośny. Zapobiega też powstawaniu zmian miażdżycowych. Magnez zawarty w oleju sezamowym pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi. Sezam jest ponadto bogatym źródłem białka roślinnego, które konieczne jest w specjalistycznej diecie osób niespożywających mięsa. Olej sezamowy, dzięki zawartości wapnia oraz cynku, zapobiega problemom z układem kostnym, a ponadto wpływa zbawiennie na stawy (szczególnie polecany jest osobom cierpiącym na reumatoidalne zapalenie stawów). Olej z ziaren sezamu, dzięki zawartości błonnika, przynosi ulgę w zaparciach oraz wspomaga pracę jelit, a znajdująca się w nim witamina B1 wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, łagodząc stres oraz stany lękowe. Ponieważ sezam zawiera także fitosterole, obniża poziom złego cholesterolu we krwi.

Olej sezamowy w kuchni

Olej sezamowy może okazać się nie tylko smacznym, ale przede wszystkim zdrowym dodatkiem. Jego charakterystyczny aromat i delikatnie orzechowy smak znajduje wielu zwolenników. Najczęściej dodaje się go do sałatek, dań mięsnych w formie marynaty oraz wszelkiego rodzaju past kanapkowych. Oleju sezamowego nie powinno się podgrzewać do temperatury wyższej niż 70°C, gdyż bardzo szybko się spala – zdecydowanie lepiej używać go więc na zimno.

Olej sezamowy w kosmetyce

Olej sezamowy wywiera pozytywny wpływ na włosy, paznokcie oraz skórę. Dzięki zawartości cynku przyspiesza proces regeneracji i odżywienia tkanek, wspomaga też produkcję kolagenu. Wykazuje ponadto działanie łagodzące podrażnienia. Olej sezamowy szczególnie polecany jest do olejowania włosów oraz masaży skóry głowy. Zabiegi z jego wykorzystaniem nie tylko przyciemniają włosy, zapobiegając ich przedwczesnemu siwieniu, ale także pobudzają wzrost włosów oraz niwelują łupież. Więcej na temat zbawiennych właściwości oleju sezamowego można przeczytać na stronie https://poznajsienatluszczach.pl/2018/11/06/olej-sezamowy-nie-tylko-do-kuchni/.
Jak widać, olej sezamowy posiada bardzo wiele korzystnych dla naszego zdrowia właściwości, dlatego warto znaleźć dla niego miejsce w codziennej diecie.

Polecane artykuły