Polscy naukowcy autorami ogromnego sukcesu! Wieloletnie badania naukowe zaowocowały niezwykłym odkryciem, które zmienia dotychczasowe podejście do ochrony układu sercowo-naczyniowego, a także daje nowe możliwości walki z procesami starzenia się. Na czym polega fenomen cząsteczki 1-MNA?
Ignorowany biomarker
1-MNA (1-metylonikotymnamid) to związek pochodzenia naturalnego, fizjologicznie obecny w organizmie człowieka. Substancja powstaje w wyniku metabolizmu witaminy B3 (zwanej też witaminą PP) i występuje głównie w wątrobie, a w mniejszych ilościach także w nerkach, płucach, sercu i mózgu. Wraz z wiekiem spada zdolność naszego organizmu do przemiany witaminy B3. Do tej pory naukowcy nie zwracali specjalnej uwagi na 1-MNA. Postrzegano go jako nieaktywny biologicznie biomarker.
Jednak kilkunastoletnie badania prowadzone w wielu ośrodkach na świecie wykazały, że związek 1-MNA wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Ma bezpośredni wpływ na pracę komórek śródbłonka naczyniowego i stymuluje do produkcji prostacykliny, która przeciwdziała zakrzepom i miażdżycy.
Centrum dowodzenia
Śródbłonek to warstwa komórek wyściełająca wewnętrzne ściany naczyń i największy gruczoł wydzielania wewnętrznego. Przez lata uważano, że stanowi on tylko barierę pomiędzy krwią̨ i mięśniami gładkimi naczyń. Dziś wiadomo, że jest to organ, który wpływa na napięcie ścian naczyń krwionośnych oraz reguluje ich aktywność zapalną. Zaburzenie funkcji śródbłonka prowadzi do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego: miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, przewlekłej niewydolności serca, dyslipidemii. Wiąże się też z cukrzycą, chorobami przewodu pokarmowego, wątroby i nerek. Jak zatem działa cząsteczka 1-MNA na śródbłonek?
Przede wszystkim reguluje jego pracę, ale także pobudza produkcję prostacykliny, która chroni układ sercowo-naczyniowy przed tworzeniem się̨ zakrzepów, rozwojem stanu zapalnego, miażdżycą̨ naczyń, zawałem serca.
Niestety istnieje wiele czynników negatywnie wpływających na funkcjonowanie komórek śródbłonka i zaburzenia w syntezie śródbłonkowej prostacykliny. Należą do nich m.in. palenie papierosów, niewłaściwa dieta, stres czy brak aktywności fizycznej. Skutek? Wzrost ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. W Polsce aż 18 mln osób jest zagrożonych miażdżycą (tylko 8 mln osób jest tego świadoma!), jedną z najczęstszych przyczyn zgonów.
Pigułka młodości
Według naukowców opatentowana przez Polaków cząsteczka 1-MNA daje nadzieję na walkę z procesami starzenia się organizmu. Potwierdzają to badania przeprowadzone w 2013 roku w ośrodkach Swiss Federal Institute of Technology (ETH) Zurych, w Szwajcarii i Harvard Medical School, Boston w USA. Wyniki uzyskano mierząc długość życia Caenorhabditis elegans, organizmów stosowanych jako biologiczny model starzenia się̨ ludzi.
Skuteczność i bezpieczeństwo innowacyjnej cząsteczki potwierdziły liczne badania, m.in. badania kliniczne na pacjentach z dislipidemią. Bezpieczeństwo 1-MNA zostało też poddane szczegółowej ocenie przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Przeprowadzona ocena naukowa wykazała, że 1-MNA jest bezpieczne w stosowaniu.
Algi i zielona herbata
Najbogatszym źródłem 1-MNA są algi Wakame (niskokaloryczne, bogate w składniki mineralne, witaminy) i liście zielonej herbaty (obfitujące w polifenole, proteiny, aminokwasy). Oba produkty, wraz z warzywami, brązowym ryżem, owocami morza, rybami, stanowią trzon tradycyjnej diety Japończyków, których długość życia nie ma sobie równych na świecie. Najwięcej stulatków (w przeliczeniu na mieszkańców) mieszka na wyspie Okinawa. Ludzie tam żyjący rzadko zapadają na choroby układu sercowo-naczyniowego, miażdżycę czy nowotwory, mają też znacznie niższy poziom wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się komórek. Nie przejadają się podczas posiłków (zasada „Hara hachi bu” – „brzuch pełen w 80 proc.”), co przyspiesza proces trawienia, a tym samym zapobiega utlenianiu się komórek. Oprócz tego prowadzą aktywny i spokojny tryb życia do późnej starości. To najlepsza profilaktyka chorób serca.
Zestresowany Polak
Wielu Polakom zdrowe nawyki są często obce. Najnowszy raport „Kondycja zdrowotna Polaków”, stworzony na podstawie badania zrealizowanego w marcu 2019 roku (na próbie 1008 Polaków) przez agencję SW RESEARCH, pokazuje, że najczęściej pijemy kawę (połowa z nas codziennie), a zielone i liściaste warzywa oraz produkty pełnoziarniste je codziennie tylko co 5. z nas. Tyle samo pije każdego dnia zieloną herbatę, natomiast najrzadziej spożywane są algi – prawie połowa badanych w ogóle nie je tego produktu. Tyle samo osób uważa, że najzdrowsza dieta to ta niskotłuszczowa. Aby spowolnić proces starzenia się i zachować młodość pijemy duże ilości wody (aż 63%), połowa z nas wierzy w aktywność fizyczną, a tylko 40% w dietę. Prawie połowa badanych Polaków narzeka na stres, który jest powodem zmęczenia i braku energii do życia.
Zaskakuje fakt, że choć większość respondentów podejmuje działania by polepszyć swoje zdrowie i zyskać energię, to najczęściej wybieranym sposobem jest…odpoczynek (66% badanych), a nie aktywność sportowa. Jak widać daleko nam jeszcze do wzorców japońskich, co niestety odzwierciadla stan zdrowia Polaków.
Więcej informacji na stronie: https://1-mna.pl/