Gołębi Puch na Święta

 
ciasto gołebi puch na święta by anna englisz

Sernik „gołębi puch” na razowym spodzie, bez cukru

Ilość porcji to: 25 kawałków

Wartość odżywcza i wymienniki 1 kawałka to:

WW  1.43, WBT = 1.0, kcal =148, węglowodany = 25.53g, błonnik = 1.18g, białko = 5.54g, tłuszcze = 8.65g,

suma wymienników (WM) = 2.44, w tym proces WBT = 41

miara: 1 szklanka = 200ml

składniki
ciasto

  • 1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej razowej (150g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 i trochę kostki masła (ok 70g)
  • 3 żółtka (60g)
  • 1/3 i trochę szklanki pudru z ksylitolu (70g)

masa serowa

  • 1/2 kg półtłustego twarogu
  • 1/3 i trochę szklanki oleju (70ml)
  • 3 żółtka (60g)
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (40g)
  • 1/3 i trochę szklanki ksylitolu (70g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

masa jabłkowa

  • 5 jabłek (bez skórki i gniazd nasiennych) 550g
  • 2 łyżki ksylitolu (20g)
  • 2 łyżki soku cytrynowego

posypka

  • 40g wiórków kokosowych

wykonanie

  1. Składniki na ciasto dokładnie zagnieć. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rękoma wyłóż ciastem dno. Zrób widelcem w surowym cieście kilka dziurek i wstaw do lodówki.
  2. Następnie ser zmiel, dodaj żółtka, ksylitol, Dokładnie wymieszaj. Małym strumieniem wlewaj olej i cały czas mieszaj/miksuj. Na koniec dodaj budyń i ekstrakt waniliowy – wymieszaj raz jeszcze. Odstaw.
  3. Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, skrop sokiem cytrynowym, wymieszaj z ksylitolem.
  4. Ciasto w formie wyjmij z lodówki, wyłóż masę serową, wyrównaj. Na wierzch wyłóż jabłka.
  5. Ciasto wstaw do piernika rozgrzanego do 180 st C, ustaw program pieczenia góra-dół bez termoobiegu u piecz przez 30-40 minut.
  6. W międzyczasie ubij białka na sztywną pianę, dodaj ksylitol.
  7. Na ciasto wyłóż pianę z białek, wyrównaj, posyp wiórkami kokosowymi. 
  8. Wstaw ponowne do piekarnika i piecz jeszcze 25 minut, nie dłużej.
  9. Pod koniec pieczenia przykryj ciasto folią aluminiową aby nie przypalić wiórków kokosowych.

porady

1. Ksylitol możesz zastąpić erytrolem.

2. Jeżeli użyjesz słodkich jabłek, to pomiń do nich dodatek ksylitolu.

3. Mąkę orkiszową możesz zastąpić mąką żytnią razową.


autor: Anna Englisz, założycielka bloga na zdrowe słodkości bez cukru napolslodko.com

gołębi puch ciasto by anna englisz


Polecane artykuły

Produkt Rosafilio Linia Różana, ustawiony na plazy nad brzegiem morza
Eko Strefa

Linia Różana marki ROSAFILIO Natura & Piękno

  Linia zainspirowana dziką, rosnącą nad Bałtykiem różą, zawierająca płatki jej pachnącego kwiatu. Smagana wiatrem niosącym posmak soli, silna a przy tym delikatna, róża którą pozyskujemy jest

Kobieta

Jak przywrócić równowagę odwodnionej skórze?

Lato to czas odpoczynku i relaksu, ale także wzmożonej ekspozycji na promienie UV. Zażywamy kąpieli słonecznych, częściej jesteśmy aktywne na świeżym powietrzu – słońce, wiatr, gorąca temperatura, słona woda, pomimo